Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain


Како да регистрирате сметка на StormGain


Како да регистрирате трговска сметка


Исклучително е лесно да се регистрирате за трговска сметка.
 1. Посетете ја веб-локацијата https://app.stormgain.com/ или кликнете овде за да креирате.
 2. Кликнете или допрете го копчето „Креирај сметка“ или регистрирајте се преку социјална мрежа на страницата за регистрација.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Пополнете ги полињата Е-пошта, Телефон и Лозинка во скокачкиот прозорец. После ова, потврдете ја регистрацијата со кликнување/допирање на Продолжи.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Вашата сметка е отворена . Започнете со тргување сега. Можете да купувате и продавате крипто инструменти во реално време.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Ако сакате да користите демо сметка , само префрлете се на демо сметка
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Сега имате 50.000 USDT за тргување со демо сметка.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Ако сакате да тргувате со Реалната сметка, само депонирајте и можете да тргувате со неа.
Како да депонирате пари во StormGain

Како да се регистрирате со сметка на Google

1. За да се регистрирате со сметка на Google , кликнете на соодветното копче на страницата.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
2. Во новиот прозорец што се отвора, внесете го вашиот телефонски број или е-пошта и кликнете „Следно“.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
3. Потоа внесете ја лозинката за вашата сметка на Google и кликнете „Следно“.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
После тоа, следете ги упатствата испратени од услугата на вашата адреса за е-пошта.


Како да се регистрирате со Apple ID

1. За да се регистрирате со Apple ID, кликнете на соодветното копче на страницата.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
2. Во новиот прозорец што се отвора, внесете го вашиот Apple ID и кликнете „Следно“.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
3. Потоа внесете ја лозинката за вашиот Apple ID и кликнете „Следно“.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
После тоа, следете ги упатствата испратени од услугата до вашиот Apple ID.

Апликација за iOS StormGain

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Ако имате мобилен уред со IOS, ќе треба да ја преземете официјалната мобилна апликација StormGain од App Store или овде . Едноставно побарајте ја апликацијата „StormGain: Crypto Trading App“ и преземете ја на вашиот iPhone или iPad.

Мобилната верзија на платформата за тргување е потполно иста како и нејзината веб верзија. Следствено, нема да има никакви проблеми со тргувањето и трансферот на средства. Покрај тоа, апликацијата за тргување StormGain за IOS се смета за најдобра апликација за онлајн тргување. Така, има висок рејтинг во продавницата.

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain


Апликација за Android StormGain

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Ако имате мобилен уред со Android, ќе треба да ја преземете официјалната мобилна апликација StormGain од Google Play или овде . Едноставно побарајте ја апликацијата „StormGain: Bitcoin Wallet Crypto Exchange“ и преземете ја на вашиот уред.

Мобилната верзија на платформата за тргување е потполно иста како и нејзината веб верзија. Следствено, нема да има никакви проблеми со тргувањето и трансферот на средства. Покрај тоа, апликацијата за тргување StormGain за Android се смета за најдобра апликација за онлајн тргување. Така, има висок рејтинг во продавницата.

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain


Мобилна веб-верзија StormGain

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Ако сакате да тргувате на мобилната веб-верзија на платформата за тргување StormGain, можете лесно да го направите тоа. Првично, отворете го вашиот прелистувач на вашиот мобилен уред. После тоа, побарајте „StormGain“ и посетете ја официјалната веб-страница на брокерот. Тука си! Сега ќе можете да тргувате од мобилната веб верзија на платформата. Мобилната веб-верзија на платформата за тргување е сосема иста како и обичната веб-верзија на неа. Следствено, нема да има никакви проблеми со тргувањето и трансферот на средства.


Најчесто поставувани прашања (ЧПП)


Исламски сметки со занаети без замена

StormGain со гордост го објави дебито на исламските сметки на нашата платформа, отворајќи ги сите можности на светот на криптовалутите за нашите муслимански клиенти кои сакаат да практикуваат етичко тргување според нивните религиозни убедувања.


Кој може да користи исламска сметка на StormGain?

Исламската сметка StormGain е дизајнирана за трговци со крипто кои не можат да примаат или да платат замени поради религиозни верувања. Ве молиме имајте предвид дека StormGain не е религиозна институција; затоа не ја зема дефиницијата за исламска сметка како дозвола за тргување.


Што е уникатно за исламската сметка?

Религиозните строги на исламот забрануваат риба (лихварство) или гарар (коцкање). Исламска трговска сметка е трговска сметка која е во согласност со исламскиот закон. Затоа, исламската сметка на StormGain е без замена и нема камата или провизии за превртување.

Валидноста на криптовалутите во исламската банкарска филозофија е предмет на дискусија меѓу многу почитувани научници. Отпрвин, имаше скептицизам за оваа нова технологија. Меѓутоа, како што се развиваше разбирањето за криптовалутите, муслиманските иноватори се обидоа да создадат технологии кои ќе бидат во согласност со шеријатот од нивниот почеток. Понатаму, експертите за исламско банкарство, исто така, го препознаа трансформативниот ефект што блокчејн и крипто технологијата може да го имаат во зајакнувањето на поединците во муслиманскиот свет, особено во областите каде што традиционалните банкарски услуги се недоволно развиени или нефер. Во овој случај, криптовалутата може да се смета за пожелна според принципот на маслаха (јавен интерес).

Имајте предвид дека исламските сметки не се достапни за корисници кои веќе имаат неисламска сметка кај нас.


Како можам да отворам исламска сметка на StormGain?

За да отворите исламска сметка на StormGain во живо, клиентите муслимани мора да се пријават за сметка преку оваа страница https://promo.stormgain.com/lp/en-en/isl2/ Ве молиме имајте предвид дека оваа опција не е достапна ако веќе имате неисламска сметка кај нас.


Дали има замена или камати на исламските сметки на StormGain?

Нема замена или каматни трошоци. Ние применуваме административна такса оправдана за администрирање на поврзаните трошоци за управување со вашата сметка.

Како да тргувате со крипто во StormGain


Неколку зборови за крипто

Првото дигитално средство, Биткоин, беше основано во 2009 година. Различни проекти тогаш му даваа на светот сè повеќе алтернативи, како што се Ethereum, Litecoin, Ripple, Bitcoin Cash и други. Според Coinmarketcap, има повеќе од 2.000 криптовалути. Активните трговци се разгалени за избор.

Сепак, помалку активните или новите алткоини може да имаат ограничени можности за тргување бидејќи обезбедуваат помалку купувачи кога е време за продажба. Трговците сакаат да бидат сигурни во нивниот успех, па затоа се фокусираат само на некои од водечките криптовалути.

Како трговците ја дефинираат вредноста на различни проекти

Крипто монетите се генерираат со пресметковна алхемија, позната и како рударство, која бара многу процесорска моќ за производство на нови монети. Колку е поголем хашрејтот за секој синџир, толку повеќе трансакции ланецот може да обработи. Ова доведува до поголема побарувачка и вредност.


Што е тргување со криптовалути?

Тргувањето е исклучително комплицирана активност. Не се работи само за пари и математика, туку и за стрес, обработка на информации, брзи одлуки и кул, собрани акции. Ворен Бафет, Џорџ Сорос и Стивен А. Коен денес градат капитал затоа што разбираат како пазарот реагира на различни факти. Затоа, тие го разбираат тргувањето.

Мајкл Новограц е еден од најуспешните трговци со криптовалути. Тој го направи своето богатство на Bitcoin, Ethereum и различни ICOs. Како? Тој го разбираше тргувањето со криптовалути. Во 2013 година, тој забележа дека трговецот може да инвестира во Биткоин, да се врати неколку години подоцна и да види дека нивната инвестиција е значително зголемена.

Тој беше во право затоа што, во тоа време, Bitcoin се тргуваше по цена од околу 200 долари за монета. Во 2017 година достигна 20.000 долари. Дури и сега, таа е многу повисока од 200 долари. Профитабилноста на инвестициите во криптовалути на Novogratzs се покажа како неверојатно висока.


Како функционира крипто тргувањето?

Ако сакате да заработите што е можно повеќе, мора да го знаете ова. Можеме да ја дадеме теоријата и да објасниме нечие искуство, но целосната слика ќе ја видите само преку пракса.

Прво, научете неколку главни принципи:

 • Тргувањето со криптовалути е слично на вистинското пазарно тргување, но тоа не е дел од обична берза.
 • Тоа е 24-часовен пазар.
 • Крипто пазарот е особено нестабилен.

Второ, мора да го разберете стандардниот начин на работа со крипто размена:

 1. Трговците ги испраќаат своите постоечки монети на сметка на размена или користат платформа за купување крипто.
 2. Тие ги набљудуваат цените на другите средства достапни на берзата.
 3. Тие ја избираат својата посакувана трговија.
 4. Трговците потоа поставуваат нарачки за купување/продажба.
 5. Платформата наоѓа продавач/купувач за да одговара на нарачките.
 6. Размената ја комплетира трансакцијата.

Платформата за размена наплаќа надомест за секоја трговија. Обично е околу 0,1%, што е високо. Зошто? Бидејќи дневниот обем на трговија е над 55 милијарди долари. Среќните направија значителен капитал правејќи го ова.

Има една последна основна работа што треба да се разбере: трговците не ги користат само своите математички вештини. Искусните трговци знаат дека на таков огромен пазар му треба повеќе за да заработи пари. Затоа, тие користат многу различни програми за да го изберат вистинското средство за вистинско време. Ова може да вклучува софтвер кој ќе помогне да се анализира пазарот.

Финансиското инженерство е употреба на иновативни технологии за да се анализираат повеќе статистики за пократко време. Тоа помага да се инвестира во најдобрите полиња или валути.


Како да започнете со тргување со криптовалути

Можеби сте искусен трговец на берзата или почетник кој не знае како да започне да тргува со криптовалути. Вистинските трговци на берзата имаат само една предност: знаат техничка анализа, така што не треба да ги научат основите на тргувањето.

Иако сте полни со мотивација и сакате да го видите алгоритмот за користење на размена, сè уште не сте подготвени. Прво треба да научите вокабулар за да разберете како да тргувате со криптовалути.

Главни термини во тргувањето со криптовалути

Име

Дефиниција

Ширење

Јазот помеѓу два индекси за купување и продажба на средство.

Многу

Збир на монети што се користат за одредување на оптималната големина за занаети. Сетот може да се состои од мали количини на криптовалута (на пример, 0,01 БТК). Целиот дел може да биде мал (на пр. 1 LTC). Сепак, некои алткоини се тргуваат во огромни лотови (на пример, 10.000 DOGE).

Левериџ

Можност да стекнете голема количина крипто без однапред да ја платите целосната цена. Бидете внимателни со потпора бидејќи тоа може да го подобри вашиот профит или да ги зголеми загубите.

Маргина

Најважната фракција од позициите со потпора. Го опишува почетниот депозит што го поставивте за да поставите нарачка. Тоа е изразено како процент од целосната позиција.

Пип

Единица за зголемување на движењето на цената. На пример, преместувањето од 200 до 201 долар е трошок. Сепак, големината на пип може да се промени во различни криптовалути, од дел од цент до 100 долари.

Како да купувате и тргувате со криптовалути

Речиси сте подготвени да започнете да заработувате пари. Но, ако сакате да добиете нешто, треба да дадете нешто. Ова правило важи и за крипто тргување. Треба да испратите фиат пари (или крипто од вашиот паричник) на берзата.

 1. Направете сметка на размена.
 2. Потврдете го.
 3. Ако вашиот буџет се состои од фиат валута, треба да креирате канал за плаќање.
 4. Потврдете го вашиот идентитет (ако е потребно). Обично, берзите ги бараат овие информации поради политиките за спречување на перење пари (АМЛ). Другата причина е безбедноста: тие се борат со ботови за тргување.
 5. Депонирајте средства.

Па, како тргувате со криптовалути?

Сега, обидете се да одговорите на прашањето: како тргувате со криптовалути? Луѓето ќе го прашуваат секој пат кога разговорот ќе се сврти кон тргување. Значи, краткорочно или долгорочно?
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Краткорочното тргување е за купување средство кое ќе се продаде наскоро потоа. Обично, почетниците мислат дека тоа е по неколку минути или часови. Ова може да биде нешто од секунди до неколку месеци. Може да купите специфичен крипто бидејќи мислите дека неговата вредност наскоро ќе порасне.

Добрите

 • Главната придобивка е одлична шанса да се оствари висок профит за многу (дури и екстремно) краток временски период. Зошто? Бидејќи индексот на криптовалутите може да се зголеми тројно преку ноќ или во рок од неколку часа. Пазарот на валути фиат не може да обезбеди такви можности бидејќи цените обично се менуваат само околу 1% во текот на денот.
 • Секогаш можете да најдете купувач или продавач. Луѓето често се свртуваат кон краткорочно тргување со големи проекти како што се Monero, Ethereum или Dash. Овие криптовалути имаат значителна побарувачка, така што нема да мора да чекате за секоја трговија.


Конс

 • Нестабилноста е најголемиот проблем во светот на крипто. Ако вршите краткорочни занаети, ќе треба да потрошите многу време на анализа на пазарот пред да тргувате. Поради тоа, може да ги изгубите сите пари за само една секунда.
 • Мора добро да ја контролирате вашата психолошка состојба. Краткорочното тргување значи дека не можете секогаш да победите.


Долгорочното тргување е за HODLing. Можеби не го знаете овој збор ако сте нови за тргување.

HODL значи држете се за драг живот. Не е во речникот, но го опишува целото долгорочно пазарно верување дека, дури и ако има огромна нестабилност, индексот ќе се зголеми на долг рок.

Добрите

 • Прво, не мора да правите значајна техничка анализа со сложени графикони за тргување. Рецептот е јасен: купувате и чекате. Проверете ја цената еднаш дневно и продавајте крипто во најсоодветното време.
 • Второ, не ви треба голем буџет. Можете да купите мали количини и да ги оставите да растат во текот на неколку години. Многу луѓе купија Биткоин за 0,35 долари и заборавија на тоа. За 5 години, тие имаа профит од над 60.000 пати од нивната почетна инвестиција.


Конс

 • Може да изгубите добра шанса за краткорочно тргување. Понекогаш, цените се зголемуваат многу брзо, за да паднат за неколку дена. Меѓутоа, доколку имате доволно време и знаење, можете да комбинирате долгорочно и краткорочно тргување.
 • Со долгорочно тргување, не трошите многу време на анализа на пазарот. Затоа може да пропуштите некоја вест која може да влијае на цената.

Размена на крипто

Има многу платформи, затоа изберете ја онаа што најмногу ви одговара. Тие се разликуваат, па направете некои истражувања. Бара:

 • Достапни валути (бидете сигурни дека криптото со кое сакате да тргувате е поддржано)
 • Левериџ (високата моќ не се препорачува за почетници, но е добра за голем профит)
 • Хеџинг (обезбедува осигурување и ја намалува можноста за загуба; добро за почетници)
 • Минимална инвестиција
 • Поддршка (ќе имате некои прашања, затоа изберете платформа со добар персонал).

Исто така, треба да ги проверите прегледите на размената, безбедносните проблеми и историјата. Не работете со платформи што предизвикуваат сомнежи. Има многу добри размени, како што се Poloniex, Kraken или Binance. Можете да изберете кој било и да започнете со тргување.

Најдобри крипто паричници за тргување

При изборот на дигитален паричник, треба да ја анализирате неговата историја и безбедносните проблеми. Ја дефинира веродостојноста на вашите инвестиции. Го анализиравме пазарот и пополнивме листа на најдобри крипто-паричници за тргување. Конечната одлука беше заснована на безбедноста, бројот на криптовалути што може да се складираат и такси.

 • Coinbase
 • Егзодус
 • Копирај
 • Jaxx
 • BRD
 • Ledger Nano S, Trezor и Keepkey (за долгорочно тргување).


Како да знаете кога да тргувате со криптовалути

Тргувањето со крипто е многу комплицирано и ризично. Самата теорија не е доволна за да се биде успешен на овој пазар. Тргувањето се заснова на анализа, од кои има два главни типа: технички и фундаментален. Првиот е за графикони. Мора да ги научите трендовите, историјата на цените и речиси сè во бројки. Вториот е за вестите - следете ги информативните веб-страници за криптовалутите за да научите сè што е можно побрзо.

Сигнали за тргување со крипто

Се работи за техничка анализа. Сигналите се идеи за тргување или предлози за активности на берзата кои се генерирани од професионални трговци или софтвер. Овие сигнали можете да ги најдете сами. Меѓутоа, ако ви недостасува знаење, подобро е да купите претплата. Ќе изгубите помалку ако имате стручни предлози.

Исто така, можете да следите некои популарни трговци на Твитер.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Внимавај. Луѓето на Твитер можат да ве измамат за да добијат поголем профит за себе. Згора на тоа, ако играат сами, можат да лажат и самите.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain

Анализа

на пазарот Крипто пазарот работи на понуда и побарувачка. Поради децентрализацијата, таа е ослободена од светската политика и економија. Иако сè уште има многу фактори кои влијаат на овој пазар, цените може да се променат во само еден момент поради следните причини:

 • Набавка
 • Капитализација (вредноста на сите монети)
 • Соопштенија за печатот (медиумите дефинираат речиси сè што се случува во финансискиот свет, затоа следете ги вестите)
 • Интеграција (како различни платежни системи и размена работат со секоја криптовалута)
 • Клучни настани во проектот (ажурирања, безбедносни промени, хакери итн.).

Анализата на пазарот е позната и како фундаментална анализа. Неговото суштинско значење за тргување, бидејќи го дефинира вашиот успех.

Како да започнете со StormGain

StormGain е една берза за криптовалути која ви овозможува да започнете со тргување во 4 чекори:

 1. Направете сметка користејќи ја вашата e-mail адреса и лозинка и потврдете ја.
 2. Депонирајте фиат или криптовалута.
 3. Анализирајте го пазарот.
 4. Поставете трговија.


Како се отвора трговија?

На платформата за тргување, отворете го списокот со инструменти со секции за тргување и изберете го инструментот со кој сакате да тргувате.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Изберете паричник во прозорецот Нова трговија
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Внесете го износот на тргувањето, поставете ги нивоата на потпора, Стоп за загуба и Земете профит. Ако очекувате вредноста на криптовалутата да се зголеми, изберете ја опцијата Купи , а ако мислите дека ќе падне во однос на USDT, изберете ја опцијата Продај .

 • Стоп/загуба може да се користи од страна на трговецот за да се заштити од дополнителен ризик. Трговците можат однапред да одлучат кои лимити сакаат да ги постават на нивните потенцијални ризици. Можете да поставите Stop/Loss кога ќе достигнете одредена цена на отворена позиција. Само изберете ја соодветната позиција од листата на сите отворени позиции. Ќе видите прозорец
 • Земете профит може да се користи од страна на трговецот за да се заклучи во одредена сума на профит. Пазарот на криптовалути е екстремно нестабилен, што често доведува до ситуации каде што цената се зголемува многу брзо пред да го промени курсот исто толку брзо. Поставете нарачка Take Profit за да бидете сигурни дека нема да ја пропуштите вашата шанса да заклучите профит. Трговците можат да постават одредена цена по која трговијата ќе се затвори кога ќе се постигне.

Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Надоместоците за трансакции ќе се применуваат за секоја трговија. Нивното полнење може да го видите и во прозорецот Отворена позиција.

Вака изгледа отворањето позиција по пазарна цена.

Ако тековната цена не е задоволителна, трговецот може да отвори нарачка за стопирање или преземање профит што чека. Другиот вид, нарачките во тек, се прават кога исполнуваат одредени услови.
На пример, трговецот може да постави нарачка за отворање трговија кога цената ќе достигне одредена цена. Поставете ги параметрите за трговија, целната цена за извршување на трговијата и насоката на трговијата.

За да го направите ова, изберете ја картичката „Ограничи/Стоп“ . После тоа, поставете ги параметрите на позицијата, целната цена кога треба да се отвори договорот и насоката на трговијата.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Откако ќе се достигне оваа понуда, позицијата ќе се отвори автоматски.

Сите тековни занаети и нерешени нарачки ќе бидат прикажани во соодветниот дел на платформата.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain

Како ја затворате вашата трговија?

Изберете ја трговијата што сакате да ја затворите од списокот со занаети. Ако го ставите глувчето над него, ќе видите копче Затвори.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Кога ќе кликнете на него, ќе видите прозорец што се појавува со параметрите за трговија и копчето за потврда.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Ако кликнете на копчето Да, вашата трговија ќе биде затворена по пазарната цена.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Постои уште една опција. Изберете трговија од списокот со занаети и кликнете на неа. Откако ќе го направите тоа, ќе видите ваков прозорец:
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Овде, можете да ги уредувате вашите трговски параметри или да го затворите со кликнување на соодветното копче.


5 златни правила за крипто тргување

Не можеме да ве научиме сè за тргувањето со криптовалути. Зошто? Затоа што искуството игра голема улога. Мора да вежбате да го удвоите и тројно вашиот капитал. Тоа е првото и основно правило. Лажни го додека не го направиш.

Следно, анализирајте што е можно повеќе. Тој што ги поседува информациите го поседува светот. Не можете да бидете добар трговец без да научите сè за пазарот.

Не тргувајте со вашиот капитал. Запомнете за реалниот живот. Ако немате доволно пари за храна и даноци, нема да имате јасна глава да донесувате правилни одлуки додека тргувате.

Разберете ја криптовалутата што ја купувате. Дури и ако вашето портфолио се состои од 30 различни монети, мора да знаете сè за секоја од нив. Тоа е единствениот начин да се инвестира соодветно.

И на крај, запомнете дека е во ред понекогаш да се изгуби. Не можете секогаш да победувате. Ако изгубите, со ладна глава.

Најчесто поставувани прашања (ЧПП)


Споделување на профит

Уделот во профитот е пристап кој им овозможува на корисниците да избегнат плаќање провизии за занаети. Единствената провизија, или удел, корисникот ја плаќа кога трговијата е затворена со профит. Ако трговијата загуби пари, корисникот не мора да плаќа никакви такси. Но, ако корисникот профитира на трговијата, тој/таа само дели 10% од профитот со платформата за размена. Тоа е класично понудено сценарио.


Како работи?

Кога корисниците ќе отидат до прозорецот за да отворат нова трговија, ќе видат порака во која се вели дека има надомест од 0% за отворање на занаети и дека уделот на добивката од 10% ќе биде земен само од профитабилните занаети.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Кога корисникот ќе отвори нова трговија, тој/таа ќе види известување дека оваа трговија е отворена со надомест од 0%.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
При затворање на позицијата, трговскиот извештај ќе му покаже на корисникот преглед на сите преземени провизии, вклучувајќи го и уделот во добивката, доколку е применливо.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Сите информации во врска со 0% провизија и споделување на добивката можете да ги најдете на страницата Надоместоци и провизии - Тргување.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain


Фјучерси

Фјучерсите се тип на договори за деривати. Договорот за деривати им овозможува на трговците да шпекулираат за движењето на цените на средствата без физички да тргуваат со средството. Договорот за деривати е договор со кој може да се тргува што се заснова на цената на основното средство. Договорот е договор што трговецот го прави за да влезе во трговија врз основа на цената на основното средство. На пример, идниот договор за Биткоин се заснова на основното средство, Биткоин. Затоа, цената на договорот е многу блиска или идентична со пазарната цена за Биткоин. Ако Bitcoin се зголеми, цената на договорот за Bitcoin се зголемува и обратно. Разликата е во тоа што трговецот тргува со договор, а не со Биткоин. Постојат голем број на различни видови договори за деривати кои сите имаат различни придобивки за трговците. Фјучерси, вечни размени, договори за разлика и опции се сите примери на различни деривати. Тие се нарекуваат деривати бидејќи цената на договорот е изведена од основното средство.


Предностите на договорите за деривати

Различни трговски насоки: трговците можат да профитираат и од зголемувањето на цените и од намалувањето на цените, нешто што е невозможно кога едноставно купувате и продавате средство.

Високо потпора: трговците можат да отвораат занаети кои вредат повеќе од состојбата на нивната сметка користејќи потпора.

Контрола на изложеноста: трговците можат да шпекулираат за цената на средството без воопшто да го поседуваат.

Ниска бариера за влез: трговците можат да тргуваат со перформансите на средството, без однапред да инвестираат еквивалентен износ.

Управување со ризик: за многу трговци, дериватите можат да обезбедат нови средства за управување со трговскиот ризик.

Основното средство за фјучерсите на Stormgain е цената на индексот. Индексот Цена е изведен од цитати на место од големи размени за криптовалути како што се Kraken, Coinbase, Binance итн

. Списокот на достапни фјучерси на платформата Stormgain може да се најде во табулаторот Futures:
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
1. Графикон за тргување Графиконот

го прикажува движењето на цените на избраното средство. Графиконот за тргување им овозможува на трговците да користат индикатори за да ги забележат трендовите и да проценат кога да влезат и да излезат од пазарот.

2. Табла со инструменти

Ова е списокот на достапни инструменти. Трговецот може да додаде и нови инструменти со кликнување на иконата „плус“ и избирање на потребниот инструмент од списокот.

3. Книга за нарачки

Книгата на нарачки прикажува налози за купување и продавање на одреден финансиски инструмент. Повеќе информации за книгата за нарачки може да најдете на врската https://support.stormgain.com/articles/what-does-order-book-mean

4. Панел за нарачки позиции

Овој панел ги содржи сите информации за отворените или затворените позиции на трговецот и нарачки.

5. Панел за креирање нарачки

Овој панел се користи за креирање нарачка и отворање трговија. Постојат голем број на опции при отворање на позиција: трговска насока (продава или купува), потпора, управување со ризик (Стоп за загуба и преземање профит).

Која е цената на понудата и цената на барањето?

Кога тргувате на финансиските пазари, важно е да се има на ум дека секогаш постојат 2 цени во секој даден момент: цената по која можете да купите средство (цената побарана) и цената по која можете да продадете средство (Понудата цена).

Само размислете како е кога одите во банка да замените девизи. И таму ќе видите две понудени цени: една за купување и една за продажба. Цената за купување е секогаш повисока од Продажната цена. Сосема е исто на пазарот на криптовалути. Цената Ask е она што го плаќате кога го купувате вашиот крипто, а цената на понудата е она што го добивате кога го продавате.

Да речеме дека сакате да отворите трговија. Прво треба да направите малку анализа на графиконот ако сакате да ја донесете вистинската одлука. На табелата, ќе ја видите средната цена. Ова е просечната цена на цените Bid and Ask.

Сега замислете дека одлучивте да купите. Во отворениот трговски прозорец, цената што ќе ја видите е Прашај. Тоа е цената што ќе ја платите кога ќе ја купите избраната монета.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Сега кога ја купивте саканата криптовалута, на крајот ќе мора да ја затворите. Кога ќе ја затворите вашата позиција, тоа ќе го направите по цената на понудата. Има смисла: ако сте купиле средство, сега треба да го продадете. Ако претходно сте го продале средството, сега треба да го купите назад. Така, отворате позиција по цена на понудата и ја затворате по цена на барање.

Нарачките за лимит се извршуваат и по цена на понудата доколку се продаваат и по цена на барање ако се купуваат. Наредбите за ограничување на преземање профит и стоп загуба на сличен начин се извршуваат по цена или по барање или по цена во зависност од видот на трансакцијата.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Еве го клучот за носење. Ако продавате нешто, тоа ќе биде по пониска цена (Понудата). Ако го купувате, тоа ќе биде по повисока цена (Прашај).


Надоместок за финансирање

Кога тргувате на платформата StormGain, ќе ви се наплаќа нашата такса за финансирање неколку пати на ден. Овие надоместоци се применуваат во редовни и еднакви интервали.

Надоместокот за финансирање може да биде позитивен или негативен во зависност од типот на вашата позиција (купување/продавање) за кој било пар криптовалути. Ова е затоа што износот на надоместокот се пресметува врз основа на разликата помеѓу постојаните пазарни договори и цените на самото место. Како таква, надоместокот за финансирање е предмет на промена во зависност од состојбата на пазарот.

Можете да го видите износот на надоместокот за финансирање и колку долго до неговото следно се дебитира од вашата сметка секој пат кога ќе отворите нова позиција.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Слика: Веб платформа
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Слика: Мобилна апликација

Алтернативно, можете да најдете детали за износот на надоместокот за финансирање и кога ќе се дебитира од вашата сметка во вашите трговски извештаи.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Веб платформа
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Мобилна апликација

Што е потпора и како може да се промени?

За управување со ризици при вршење на трговија со криптовалути се користи потпора. Левериџот, исто така, пропорционално влијае на износот на провизијата што се наплаќа при отворање на занаети и нивно преместување на друг трговски ден.

Левериџот овозможува да се зголеми профитабилноста на занаетите. Исто така, овозможува поефективно да се користат средствата достапни на вашата сметка на StormGain. Користењето е исто како и работењето со средства кои се до 300 пати повеќе од износот што е достапен на вашата сметка при завршување на трговијата со криптовалути.

Максималниот износ на потпора за завршување на тргувањето зависи од инструментот за тргување и може да варира од 5 до 300 (со чекор 1). Можете да ги видите деталните услови за тргување за секој инструмент, вклучително и неговата максимална потпора, на страницата Надоместоци и ограничувања .

Рачката се поставува кога ќе се отвори позиција.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Износот на потпора може да се постави рачно во соодветното поле или со избирање на саканото ниво на лизгачката скала.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Плочката не може да се смени за позиција што е веќе отворена.


Минимална и максимална потпора

Со криптовалути може да се тргува на StormGain со потпора.

За управување со ризици при вршење на трговија со криптовалути се користи потпора. Левериџот, исто така, пропорционално влијае на износот на провизијата што се наплаќа при отворање на занаети и нивно преместување на друг трговски ден.

Минималната потпора за сите достапни криптовалути е 5. Максимумот зависи од инструментот за тргување, кој се движи помеѓу 50 и 200. Помошта може да се менува во чекори од 1.

Сите промени во условите за тргување може да се најдат на страницата Такси и ограничувања ( https ://stormgain.com/fees-and-limits ).


Ниво на ликвидација

Во StormGain, постои такво нешто како минимален трговски износ. Таа сума е 10 USDT за сите криптовалути. Меѓутоа, кога се зема предвид лостот, износот може да се зголеми за 5, 50 или 200 пати, во зависност од инструментот. Можете да дознаете повеќе на страницата Такси и ограничувања ( https://stormgain.com/fees-and-limits ). Минималниот износ на депозит е 50 USDT.

StormGain има ниво на ликвидација. Нивото на ликвидација за одредена трговија влегува во игра кога нивото на загуба на позицијата ќе го достигне износот вложен во позицијата. Со други зборови, кога загубите достигнуваат 100% од износот што клиентот го инвестирал на позицијата со свои пари. Во овој момент, позицијата автоматски ќе се затвори.

Повик за маргина е предупредување дека прагот на затворање е изложен на ризик да биде надминат. Ќе добиете известување кога загубата на вашата позиција ќе достигне 50% од нејзиниот вкупен износ. Ова ви овозможува да одлучите дали да го зголемите износот на позицијата, да ги ажурирате параметрите Stop Loss и Take Profit или да ја затворите позицијата.

Како да ја зголемите вашата позиција

Можете да го зголемите обемот на вашата трговија на платформата StormGain.

За да изградите веќе постоечка трговија, изберете ја онаа што сакате да ја изградите од списокот Отворени занаети и кликнете еднаш на неа со левото копче на глувчето. Ќе видите прозорец:
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
притиснете го копчето Зголеми ја сумата.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
Внесете ја сумата со која сакате да ја изградите вашата трговија во полето Додај. Потврдете со кликнување на Примени.

Можете исто така да го поставите така што трговијата ќе се гради автоматски. Ова може да се направи со веќе отворена трговија. Само штиклирајте го Build-up this trade автоматски полето за следниот пат. Можно е и градење нова трговија.

Кога отворате нова трговија, штиклирајте на полето Автоматско зголемување.
Како да се регистрирате и тргувате со крипто во StormGain
За овој случај, секогаш кога вашите загуби на оваа трговија ќе достигнат 50%, дополнителни 50% од вашата трговска вредност автоматски ќе се инвестираат за да се одржи трговијата отворена.


Колку провизија за тргување наплаќаме?

Постојат неколку видови на провизија/камата на StormGain:

- Провизија за размена за конвертирање на една криптовалута за друга. Ова се наплаќа во моментот на конверзија.

- Трансакциска комисија за тргувања направени со левериџ. Ова се наплаќа во моментот кога тргувањето е отворено/затворено.

- Стапка на финансирање. Каматата поврзана со стапката на финансирање може да биде позитивна или негативна. Се наплаќа или исплаќа неколку пати на ден. Ова се случува во одредени еднакви временски интервали. За целосни детали, ве молиме кликнете овде .

Исцрпна листа на инструменти и нивните поврзани провизии/камати може да се најдат на веб-локацијата .

Thank you for rating.